Honda takut pergerakan KTM dalam MotoGP
Honda takut pergerakan KTM dalam MotoGP

Honda takut pergerakan KTM dalam MotoGP

Posted on

Honda takut pergerakan KTM dalam MotoGP

Manager Repsol Honda, Alberto Puig, mendakwa takut tentang pergerakan KTM yang berkaitan dengan rider muda. Pada masa ini, Honda telah menjalankan programnya dalam Asia Talent Cup  sebagai pembangunan bakat untuk riders muda di Asia.

Sementara itu, KTM mempunyai  RedBull Racing Academy yang juga banyak diikuti oleh para pelumba muda Eropah. Semangat tinggi penunggang muda dalam program yang direka KTM adalah yang membuatkan Honda takut akan kehilangan benih pelumba muda MotoGP.

“Honda telah melabur di Asia Talent cup, dan mencari bakat pelumba muda di Asia, Tetapi, KTM sangat kuat di Eropah dengan RedBull Racing Academy, dan pelumba muda Eropah sangat ingin berlumba di RedBull Racing Academy,”  kata Alberto Puig seperti yang dikutip dari Crash, Selasa (31/7/2018).

Projek pasukan satelit adalah tempat di mana setiap pasukan, untuk meletakkan pelumba buatan mereka di kelas MotoGP.

“dalam motoGP 2019, KTM diramalkan mempunyai pasukan MotoGP satelit yang lebih kuat berbanding Honda. KTM telah meletakkan Miguel Oliveira sebagai pelumba pasukan Tech3 untuk mengiringi Hafiz Syahrin seorang rookie dari  Malaysia yang bersinar pada masa ini”. kata Alberto puig.

Syahrin tidak sabar untuk Pengembaraan Baru Tech3 dengan KTM

hafizh syahrin mendakwa telah melihat beberapa kelebihan yang boleh membawa Pasukan KTM untuk mencapai keputusan yang lebih baik pada kejohanan dunia tahun depan.

“Saya percaya pada pasukan ini kerana mereka mempunyai banyak pengalaman. Walaupun saya mempunyai tawaran lain, pilihan saya akan jatuh ke krew Tech3 yang berpengalaman. Saya percaya bahawa KTM sentiasa bertambah baik. Mereka akan menjadi kuat tahun depan. Tech3 memberikan pengalaman lebih banyak kepada KTM. Jadi mereka boleh sampai ke puncak tidak lama lagi.” kata syahrin

“Apabila saya menonton rider KTM sekarang, kadang-kadang mereka mempunyai pengendalian yang baik dan percepatan yang kuat. Dalam sesetengah perlumbaan, agak sukar untuk memotong rider KTM. Saya tidak sabar-sabar untuk bermain untuk KTM tidak lama lagi. Untuk tahun depan mereka sudah banyak di hindquarters. Saya fikir mereka akan bersedia untuk 2019. Saya belum lagi menetapkan matlamat, kita perlu menunggu ujian. Dan saya memerlukan lebih banyak pengalaman MotoGP, “kata Syahrin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *